De doorontwikkeling
Met het oog op de toekomst en de neerwaartse trend in de grafische industrie, ben ik al in 2008 in een grote schuur achter mijn huis voorzichtig gestart met mijn metaalbewerkingsbedrijf. Toen mij in 2012 definitief duidelijk werd dat er slechts enkele hele grote bedrijven in de grafische industrie zouden overblijven, heb ik een eigen hal gehuurd waarin ik mijn machines en apparatuur kon plaatsen. De grenzen werden definitief verlegd.
Ik heb me met m’n bedrijf gespecialiseerd in het – naar tekening – produceren van maatwerk onderdelen in kleine oplages. Tot duizend stuks. Daarboven besteed ik het uit. Dat kan plaatwerk zijn, maar ook assen of blokken die gefreesd moeten worden. Dat kan een simpele bewerking zijn, maar ook hele gecompliceerde. Voor een bowlingbaanbouwer bijvoorbeeld, maak ik onderdelen waar acht bewerkingen op gedaan moeten worden!
Een divers klantenbestand
Sinds de start van het metaalbewerkingsbedrijf heb ik mijn klantenbestand vooral via mond-tot-mondreclame gestaag uitgebouwd. Daarbij was en is het nog steeds een uitdaging dat mijn potentiële klanten vaak niet weten dat ze bij mij terechtkunnen met bepaalde klussen. Ze denken vaak dat ik als metaalbewerker niets voor hen kan betekenen. Terwijl ik dat in veel gevallen juist wel kan. Zo bewerk ik voor LOTEC, een internationale zwembadbouwer, bijvoorbeeld veel RVS en kunststofproducten. Dus om te weten of ik iets voor je kan betekenen, moet je het me wel eerst vragen. Waarbij aangetekend dat ik ook wel van een uitdaging houd.
Mijn klantenbestand is heel divers. Het enige dat ze gemeen hebben, is dat ze iemand nodig hebben die flexibel en creatief kan denken.
Troubleshooter annex problemsolver
Naast het productiewerk, kan ik mijn klanten ook van dienst zijn als troubleshooter annex problemsolver. Genoemde zwembadbouwer kreeg op een gegeven moment te maken met een kapotte golfslagmachine van een groot recreatiepark. De leverancier bestond niet meer en een nieuwe machine bouwen was budgettair niet haalbaar. Die machine heb ik dus op een duurzame én dusdanige manier gerepareerd waardoor het euvel zich in de toekomst niet meer kan voordoen.
Voor meer voorbeelden van mijn probleemoplossend vermogen klik hier.
Het kan altijd beter
Succes is geweldig natuurlijk, maar het kan ook altijd beter. Zo bleek de ruimte waarin mijn bedrijf was gevestigd in de dagelijkse praktijk te klein en te bedompt. Er zaten geen ramen in en er kwam nooit iemand. Dus als ik geen klus buiten de deur had, stond ik de hele dag in mijn piereneentje te werken.
Ook bleek dat ik bij de samenstelling van m’n machinepark en apparatuur te veel met de bril van de service-engineer had gekeken en niet voldoende de productiemogelijkheden in overweging had genomen. Ik slaagde er weliswaar goed in om de gewenste productie te draaien, maar dat betekende wel dat ik er de hele tijd bij moest blijven staan.
Werken in een nieuw pand
Het eerste issue is opgelost: ik ben met m’n bedrijf verhuisd naar een ander pand met veel meer ruimte, ramen en veel aanloop van onder andere het buurbedrijf Renard Automobiles waarmee ik een bijzonder prettige verstandhouding heb.
De oplossing van de tweede uitdaging
Over de oplossing van het tweede uitdaging, schrijf ik volgende week in de laatste editie van deze serie. Dan onthul ik ook waarom ik zo in de wolken ben, door het dak ga en zo blij als een kind ben …
Wordt vervolgd!
Lees ook: Het Begin